Bewust spelen

Het is prima om af en toe een gokje online te wagen, maar het moet natuurlijk niet je leven gaan beheersen en ontaarden in een gokverslaving. Het nadeel is dat het voor jezelf vaak moeilijk is om een verslaving aan gokken te herkennen. De volgende zaken kunnen in elk geval een goede indicatie zijn:

  • Door het gokken gaat het thuis, op school of op je werk niet zo goed. Je komt niet opdagen of levert slechte prestaties.
  • Je komt in aanraking met justitie als gevolg van het gokken, bijvoorbeeld om geld bijeen te sprokkelen om mee te kunnen gokken.
  • Ook al blijven problemen terugkomen, je blijft doorgaan.

Mocht het zo zijn dat gokken problematisch wordt voor jezelf en je omgeving, schakel dan tijdig hulp in. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij de Jellinek-kliniek of Verslavingszorg Nederland.

Speel bewust want voorkomen is beter dan genezen

Fijn om te weten dat er manieren bestaan om van je gokverslaving af te komen, maar het is natuurlijk altijd beter om gewoon niet gokverslaafd te raken. De overheid wil hierbij een handje helpen en heeft in 2015 de slogan 'Speel bewust' bedacht om consumenten beter bewust te maken van de mogelijke risico's van gokken. Alle vergunninghouders van kansspelen moeten deze slogan opnemen in hun wervings- en reclame-activiteiten. Gelukkig kun je een heleboel dingen zelf regelen om het gokken binnen de perken te houden. Hieronder geven we je verschillende tips en aanvullende informatie over hoe je het beste verantwoord kunt spelen.

Stel een limiet in

Een van de belangrijkste tips om gokproblemen te voorkomen is een limiet in te stellen. Zo'n limiet kun je op verschillende manieren toepassen. Zo kun je bijvoorbeeld een stortingslimiet instellen. Je geeft dan een maximaal bedrag aan dat je in een bepaalde periode (bijvoorbeeld een week) mag storten. Wil je meer storten, dan lukt dat niet. Een ander soort limiet is de verlieslimiet. Hierbij geef je aan welk bedrag je maximaal wil verliezen. Is je verlies bereikt dan krijg je een melding en kun je pas weer als de ingestelde periode verstreken is verder spelen. Een tijdslimiet is vooral handig als je soms niet door hebt hoe lang je aan het gokken bent. Zo kun je niet eindeloos doorspelen en heb je een soort wekker of alarm die waarschuwt hoe lang je al een het spelen bent. Meestal wordt daarbij ook je behaalde winst of verlies vermeld. Kies je voor een inloglimiet dan stel je in dat je een bepaalde periode (bijvoorbeeld drie maanden) niet meer kunt inloggen op de goksite.

Zelfuitsluiting op een goksite

Dit is vergelijkbaar met de inloglimiet en hiermee sluit je jezelf definitief uit voor een vaste periode (bijvoorbeeld een half jaar). Je account wordt dan definitief gesloten, waarbij je ook uit de marketingdatabase wordt gehaald en er dus geen contact meer met je wordt opgenomen. Uiteraard kun je deze uitsluiting zelf niet opheffen, anders heeft de optie vrij weinig zin.

Complete goksites blokkeren

Tot slot kun je ook nog ervoor kiezen om goksites volledig te blokkeren op je computer (net als met een kinderslot). Je hebt daar vaak speciale software voor nodig die ervoor zorgt dat je de toegang wordt ontzegd tot bepaalde sites op bijvoorbeeld je computer, tablet of smartphone.